Digital Nomads. Het is een term die je steeds vaker voorbij hoort komen. Maar wat is dat nou precies? Een Digital Nomad is iemand die voor zijn of haar werk niet gebonden is aan een bepaalde locatie, en daarom als een nomade de wereld over reist. Een digitale nomade, dat dan wel.

Klinkt tof hè? En dat is het ook! Als Digital Nomad kun je het ene moment nog in Zuid Amerika zitten, bijvoorbeeld om carnaval in Rio te vieren, het volgende moment naar Australië vliegen en weer een paar maanden later met de Transsiberië express van Moskou naar Vladivostok reizen. Om maar iets te noemen. Je hebt de onbeperkte vrijheid, om te gaan en staan waar je maar wilt. Voor zover je visum dit toelaat dan…

Maar naast al die fantastische reizen en avonturen, werken Digital Nomads ook gewoon. Door werken en reizen te combineren kunnen zij maanden of zelfs jaren van huis zijn. Dat vraagt natuurlijk wel discipline. Als iedereen in jouw omgeving iets leuks gaat doen, moet jij af en toe gewoon aan de bak.

Digital nomads werken ook gewoon.

Echt.

Sommigen werken maar een paar uurtjes per week, anderen werken gewoon full time. En dat is het grote verschil met een backpacker, die juist een paar maanden helemaal afstand neemt van het ‘verantwoordelijke leven’. Daarnaast reizen Digital Nomads langzamer dan backpackers. Zij blijven vaker een aantal maanden in een stad wonen, waar ze echt een huis of een kamer huren. Simpelweg omdat die vaste basis (en een goede internetverbinding!) voor veel mensen belangrijk is, als je aan het werk bent. En een kamer huren voor een aantal maanden is ook rustiger en goedkoper dan een hostel. Wat dat betreft zijn Digital Nomads dus meer expats dan backpackers.

Wat voor werk kun je als Digital Nomad doen?

Het werk wat je als Digital Nomad kunt doen, is heel divers. Je kunt letterlijk alles doen, zolang je het maar ‘remotely’ -dus op afstand- kunt doen. Veel Digital Nomads werken in de creatieve sector. Als grafisch designer, tekstschrijver of online marketeer. Maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Ook kun je als Digital Nomad kun je zowel in loondienst bij een bedrijf zijn, als zelfstandig ondernemer.

Wow, wat een droomleven!

“Wow, wat een droomleven heb jij!”, hoor ik vaak. En ja, dat klopt. Ik mag zeker niet klagen. Op deze manier leven is gewoon heel erg tof. Wat ik wel merk is dat mensen mij lang niet altijd begrijpen. Niet snappen wat ik nou precies doe, waarom ik zo nodig op reis moet. Ook zijn sommige mensen stiekem een beetje jaloers. Willen dit ook wel, maar weten niet goed hoe. Weten niet wat te doen en waar naartoe te gaan. Of ze durven niet. Want je baan opzeggen en vertrekken… dat is best wel een grote stap. En voor weer andere mensen is dit leven gewoon niet weggelegd. Je beleeft natuurlijk fantastische avonturen, maar je bent natuurlijk ook wel erg ver weg van je vertrouwde stekje thuis. Ver weg bij familie en vrienden vandaan.

Deze blog is voor iedereen die interesse heeft in het leven als Digital Nomad. Ik vertel je alles over leven, werken en reizen. Wat zijn de mogelijkheden? Waar moet je aan denken? Welke praktische zaken moet je regelen? En wat zijn de beste plaatsen om naartoe te gaan? Daarnaast vertel ik ook veel over mijn eigen leven als Digital Nomad. Want ja… Ik ben er ook zo een!

Waar zou jij graag meer over willen lezen?

3 Comments

  • Athina says:

    Leuke blog heb je Ineke! Ik ben ook van plan om (in de toekomst) met mijn vriend naar het buitenland te gaan. De winter gewoon hier in Nederland en de zomer in Griekenland. Het is mogelijk om daar te werken en dan ons in de winter te laten detacheren (of via een uitzendbureau) maar wij zouden het, het fijnst vinden als een van ons in ieder geval een vast inkomen heeft voor het hele jaar. Wellicht bij onze huidige baas, maar misschien moeten we inderdaad wel wat online gaan zoeken..

  • Marije says:

    Leuke blog! Nu weet ik ook beter wat een digital nomad is en wat het nou precies inhoud! Het leven als digital nomad is voor mij denk ik niet weggelegd, maar ik hou wel van reizen (vakantie reizen). Ik wil voor mijn 30e nog wel graag met mijn vriend een jaar naar het buitenland om daar te wonen en werken, en daarna weer terug naar Nederland om ons daar voorlopig te vestigen. Maar ik droom er wel van om ooit in Italië (dit kan natuurlijk ook nog veranderen) te gaan wonen en iets daar voor onszelf te beginnen.

    Liefs,
    Marije

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Samenwerken?

Wil je met mij samenwerken? Super leuk! Stuur even een maitje naar ineke@livelikeanomad.nl en wie weet gaan wij binnenkort een samenwerking aan!

Live Like a Nomad is een handelsnaam van Ineke Reus.

Vestigingsadres Zwaagdijk 15 1681NA Zwaagdijk-Oost

KVK Nr.: 70395411

Privacybeleid