Het afgelopen jaar is voor mij een bijzonder jaar geweest. Waarom? Omdat mijn leven in minder dan een jaar tijd letterlijk met 180º veranderd is. Ik verruilde mijn stabiele, best wel burgerlijke leventje voor het avontuurlijke Digital Nomad bestaan. SPOILER: Dat heeft meer dan goed uitgepakt!

In januari, 12 maanden geleden, had ik het hele huisje-boompje-beestje leventje nog goed voor elkaar. Ik woonde samen met mijn vriend, met wie ik al jaren samen was, in ons (koop)huis in Enkhuizen. Ik had een baan bij de bibliotheek waar ik op de fiets naartoe kon. En om het plaatje compleet te maken… We hadden ook een kat.

Abroad wonen en werken leek me helemaal niets. Veel te eng.

Ha! Moet je me nu zien zitten!

We waren in Enkhuizen gaan wonen, omdat ik dat graag wilde. Ik voelde me daar thuis. Dat doe ik nog steeds. Maar als het aan vriendlief lag, woonden we liever in een grachtenpandje in Amsterdam. Of liever nog… In Sydney. Abroad wonen en werken was zijn grote droom. Maar de mijne? Absoluut niet! Veel te eng. Verhuizen naar een land waar je niemand kent. En een baan zou ik daar vast ook niet kunnen vinden. Ik heb een marketing- en communicatieachtergrond en was niet zelfverzekerd genoeg over mijn Engels om te geloven dat ik een baan in mijn vakgebied zou kunnen vinden in het buitenland. Ha! Moet je me nu eens zien zitten!

Hoe heb jij ooit de stap naar een Digital Nomad leven kunnen maken?

Je vraagt je nu vast af, als jij zo’n klein burgerlijk leventje leidde, hoe heb je dan in godsnaam ooit de stap naar het Digital Nomad leven kunnen maken?

Terug naar januari vorig jaar. Ik was niet gelukkig in mijn baan. Of beter gezegd, heel erg ongelukkig. De organisatie paste simpelweg niet bij mij. Ik was wel aan het solliciteren naar een nieuwe functie, maar uit mijn brieven kon je duidelijk opmaken dat ik niet gelukkig was. Het lukte me niet om dat om te draaien. En tja, met zo’n mindset word je ook niet uitgenodigd bij potentiële werkgevers. De enige uitweg die ik zag, was mijn baan opzeggen. Ik had twee maanden opzegtermijn en een goed CV. In die twee maanden zou ik echt wel een nieuwe baan vinden, zo redeneerde ik.

Heb een plan, ga reizen of zo

Vriendlief zag dit echter anders. “We hebben een huis, een hypotheek. Je kunt niet zomaar je baan opzeggen!” In een opwelling oppert hij: “heb in ieder geval een plan. Ga op z’n minst reizen of zo.”

Reizen… Daar had ik echt niet aan gedacht. Als je eenmaal aan het werk bent en een huis hebt, lijkt dit een gepasseerd station. Je denkt gewoon dat het niet meer mogelijk is. Maar waarom eigenlijk niet? Ik heb na die opmerking letterlijk twee seconden nagedacht. “Ja, dat is een goed idee! Ik ga reizen. Morgen zeg ik mijn baan op!” En dat deed ik.

Vier maanden reizen was het plan. Eerst een maand roadtrippen in de States met mijn vriend (die vakantie hadden we al geboekt), daarna vloog ik alleen door naar Zuid Amerika om nog drie maanden daar te reizen. In augustus zou ik terug zijn, zodat ik in september met een master kon beginnen en een nieuwe baan kon zoeken.

Maar… plannen veranderen

Dat plan liep iets anders dan gedacht. Als je op reis bent verander je. Doordat je ver weg bent van huis, heb je de kans om je hele leven in een ander perspectief te zien. Mijn leventje thuis was opeens te klein. Was het eigenlijk altijd al geweest. Maar ik wilde dat niet zien, omdat ik niet wist hoe het anders kon. Op reis zag ik opeens ongekende mogelijkheden. Mijn vriend en ik besloten uit elkaar te gaan en ik stelde mijn terugkeer naar Nederland steeds maar uit.

Na ruim een half jaar reizen was ik moe. Moe van het reizen. Moe van het rondtrekken, steeds nieuwe plaatsen ontdekken, nieuwe mensen ontmoeten. Moe van al die prachtige en indrukwekkende landschappen. Ik had zo veel indrukwekkende dingen gezien in een korte tijd, dat ik amper meer verrast kon worden. En ik voelde me nutteloos. Wilde weer aan het werk. Maar ik was er nog lang niet klaar voor om terug te gaan naar Nederland. Zo kwam ik aan in Buenos Aires.

Ben je benieuwd hoe mijn verhaal verder gaat? Lees dan ook mijn volgende blog. Daarin vertel ik je over mijn transformatie van Backpacker naar Digital Nomad.

One Comment

  • Jenny says:

    Geweldig Ineke! Wat een avontuur. De juiste keus gemaakt en daar mag je trots op wezen. Op naar het vervolg! Enne als je toch weer eens in Enkhuizen bent spreken we af, ff een borrel doen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Samenwerken?

Wil je met mij samenwerken? Super leuk! Stuur even een maitje naar ineke@livelikeanomad.nl en wie weet gaan wij binnenkort een samenwerking aan!

Live Like a Nomad is een handelsnaam van Ineke Reus.

Vestigingsadres Zwaagdijk 15 1681NA Zwaagdijk-Oost

KVK Nr.: 70395411

Privacybeleid