Heb je al reizende bedacht dat je eigenlijk helemaal niet meer terug naar huis wilt? Dat je  het nomadenbestaan meer sustainable wilt maken, door ondernemer te worden en zo werken en reizen kunt blijven combineren? Je bent niet de enige. Ik had dat ook! En je zult ook zeker niet de laatste zijn.

Het is dus tijd om je in te schrijven als ondernemer. De eerste vraag is: In welk land registreer je je? In Nederland? Of in een ander land? In de VS bijvoorbeeld, is het inwonerschap niet vereist om een onderneming op te starten. Ikzelf koos voor het Nederlandse ondernemerschap. Ik ben tenslotte Nederlands, ben daar belastingplichtig en verwacht dat mijn klanten ook voornamelijk uit Nederland zullen komen.

Waar registreer je jezelf als ondernemer?

In Nederland, of in een ander land?

Wat moet je doen om jezelf in te schrijven als ondernemer?

Om een in Nederland geregistreerde ondernemer te worden, moet je je bij de Kamer van Koophandel inschrijven. Dat is heel eenvoudig. Je bedenkt eerst wat voor onderneming je wilt gaan opstarten. Vervolgens ga je naar de website van de KvK, vult hier de gegevens in die nodig zijn voor de inschrijving en maakt een afspraak om bij de KvK op kantoor langs te komen. Hier loop je samen met de medewerker van de Kamer van Koophandel jouw inschrijving nog even door, je onderneming wordt gelijk ingeschreven bij de Belastingdienst en voilá, nadat je €50,- betaalt hebt, ben jij ondernemer. Eitje toch?

Ja, ALS JE IN NEDERLAND BENT!

Maar als je aan de andere kant van de wereld bent, en vooral niet van plan om terug te komen naar Nederland, dan is het een ander verhaal. In deze tijd, waarin alles online kan zou zoiets als een KvK inschrijving toch ook wel van afstand moeten kunnen?

Je kunt je op afstand inschrijven, als…

Wat speurwerk op de KvK website en wat telefoontjes en mailcontact leerde mij: Je kunt je inderdaad inschrijven bij de Kamer van Koophandel als je in het buitenland woont. Als jouw bedrijf een Nederlands bezoekadres heeft, of als de ondernemingsactiviteiten in Nederland plaatsvinden.

Aangezien een bedrijf altijd een vestigingsadres nodig heeft en ik geen vaste verblijfplaats heb, leek het mij verstandig het huisadres van mijn ouders als vestigingsadres op te geven. Een Nederlands adres, dus ik mocht mij inschrijven bij de KvK.

Er moeten dan een aantal documenten naar de Kamer van Koophandel gestuurd worden:

 • De inschrijfformulieren die je normaal gesproken via de website invult;
 • Een ondertekend huur,- koop,- of pachtcontract van het Nederlandse bezoekadres;
 • Een gelegaliseerde kopie van een geldig legitimatiebewijs (Dit kun je bij de Nederlandse ambassade of een notaris laten regelen);
 • Een origineel uitreksel of gelegaliseerde kopie van het bevolkingsregister van de buitenlandse gemeente waar je woont, of een ander document van een officiële instantie waarop jouw buitenlandse adres staat.

Maar als je nergens in het buitenland ingeschreven staat…

Maar als je nergens in het buitenland ingeschreven staat als inwoner -wat voor veel Digital Nomads geldt-, kun je je NIET op afstand inschrijven bij de KvK. Dan zal je toch echt bij ze langs moeten komen op kantoor.

Dus zo kwam het dat ik afgelopen december van Argentinië naar Nederland vloog. Even heen en weer, voor een KvK inschrijving. En om mijn moeder blij te maken, door met kerst thuis te zijn.

4 Comments

 • Nick Grooff says:

  Leuk dat je je ervaringen zo deelt, Ineke. Een het is een heel praktisch advies dus vast bruikbaar voor would be nomads.
  Trouwens je hebt ook mij blij gemaakt door even naar het koude Nederland te komen. Ik vond het heel leuk even bij te praten en van je zelf je avonturen en je mooie plannen te horen. Erg gezellig en leerzaam!

 • Rene says:

  Voor een eenmanszaak is toch een inschrijving in het BRP nodig?

  • Ineke Reus says:

   Ja, dat klopt. Een inschrijving in het BRP of een kantooradres en activiteiten in Nederland. Veel Digital Nomads houden echter gewoon hun BRP inschrijving aan, omdat zij nog regelmatig in Nederland komen. Als je geen BRP inschrijving hebt en geen bedrijfsactiviteiten in Nederland, kun je jezelf niet in Nederland inschrijven als ondernemer. Dan zul je moeten denken aan een registratie in een land als de VS, Verenigde Arabische Emiraten of Estland.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Samenwerken?

Wil je met mij samenwerken? Super leuk! Stuur even een maitje naar ineke@livelikeanomad.nl en wie weet gaan wij binnenkort een samenwerking aan!

Live Like a Nomad is een handelsnaam van Ineke Reus.

Vestigingsadres Zwaagdijk 15 1681NA Zwaagdijk-Oost

KVK Nr.: 70395411

Privacybeleid