Ushuaia, niet een standaard bestemming voor Digital Nomads om naartoe te gaan. De Argentijnse stad aan het einde van de wereld heeft misschien wel heel veel prachtig natuurschoon te bieden, maar staat niet bekend om zijn goede internetverbindingen. En dat is natuurlijk wel een must voor iedere Digital nomad… Ik besloot te proef op de som te nemen een een kleine week naar Ushuaia te gaan. Tijd voor een Nomad Review.

Ushuaia is de zuidelijkste stad ter wereld.

Het is er prachtig en ongelooflijk lelijk op hetzelfde moment.

Leven

De stad

Beoordeling: ***

Bij de gedachte aan het einde van de wereld denk je aan een verlaten, moeilijk begaanbaar gebied. Althans, dat was zo’n beetje mijn idee. Niets is minder waar. Ushuaia is een stad. Met een levendige toeristenbranche. Het stadscentrum is daarom behoorlijk ontwikkeld met leuke cafés en restaurants, winkels en touroperators. Er is zelfs een Hard Rock café! Maar zodra je het centrum uit gaat kom je in een ander soort Ushuaia terecht. Een Ushuaia dat prachtig en ongelooflijk lelijk is op hetzelfde moment. De huizen zijn gammel, gemaakt van wat er maar voorhanden was: Houten platen, golfplaten of stenen, alles is mogelijk. Zo lang het maar functioneel is. Uitstraling geven de meeste inwoners van Ushuaia niet zo veel om.

De omgeving

Beoordeling: *****

Als je naar Ushuaia gaat doe je dat niet voor de stad. Waar je ook bent in de stad, de besneeuwde bergtoppen steken altijd boven de gebouwen uit. Prachtig! De omgeving is fantastisch om hikes naar indrukwekkende gletsjers of helderblauwe gletsjermeren te maken. Als je wat geld te besteden hebt, kun je boottochten over het Beagle kanaal boeken waarbij je zeehonden en pinguïns kunt bekijken. En Antartica is natuurlijk ‘om de hoek’. Ushuaia is dan ook dé plaats waar de cruises naar Antartica vertrekken.

Werken

De internetverbinding

Beoordeling: **

Heel belangrijk voor Digital Nomads: De internetverbinding. Hier maakte ik mij vooraf de grootste zorgen over. Want ja, ik had ook gewoon wat werk te doen in Ushuaia. En ja, internet in Ushuaia kan een uitdaging zijn. Het huis waar ik verbleef had geen internet. Ushuaia is een arme stad, dus uit kostenbesparing wordt er vaak bezuinigd op de internetaansluiting. Het internet in de cafés is ook zeker niet je van het. Het is traag en onstabiel. Het internet in Ushuaia was voor mij dus een redelijk groot punt van frustratie. Tot ik iemand tegenkwam die mij tipte over het internet in Hotel Canal Beagle. Een centraal gelegen hotel in het centrum. Het was heerlijk rustig in del lobby, relaxed met goede banken en een mooi uitzicht over het Beagle kanaal. Een fijne plek om te werken. En ja, het internet was er fantastisch. Veel sneller en stabieler dan in menig andere stad in Argentinië. Al met al was dat internet in Ushuaia dus zo slecht nog niet. Als je de juiste plek maar weet te vinden.

Verblijven

De prijzen

Beoordeling: **

Argentinië is verre van het goedkoopste land van Zuid Amerika. In een toeristische stad als Ushuaia is het leven dus niet goedkoop. Vooral toeristische activiteiten, transport en horeca is prijzig. Denk aan gemiddeld €50,- tot €70,- boottocht waarbij je zeehonden en pinguïns kunt bekijken, €20,- voor een museumbezoek en €35,- voor een bezoek aan het national park, inclusief transport. Een bed op een slaapzaal in een hostel is gemiddeld €15,- tot €20,- per nacht, hotels een stuk duurder. Een biertje kost zo’n €6,- en een eenvoudig hoofdgerecht in een restaurant gemiddeld €10,-. Zelfs de boodschappen in de supermarkt zijn relatief duur, omdat Ushuaia nu eenmaal afgelegen ligt.

Is besparen dan echt niet mogelijk? Natuurlijk wel! Ushuaia heeft een heel levendige Couchsurfing community. Heel erg gezellig om hier te gaan Couchsurfen. Alle hosts en gasten zitten samen in een groepsapp, en spreken samen af om te gaan hiken, samen te eten of naar een bar te gaan. Couchsurfen en samen met je host koken en eten is niet alleen veel goedkoper dan in een hostel of hotel slapen en iedere dag uit eten gaan, maar ook nog eens een fantastische manier om locals te leren kennen en iets van het dagelijks leven in Ushuaia mee te krijgen. Verder kun je in plaats van tours boeken natuurlijk veel op eigen houtje ondernemen. En met liften bespaar je veel geld op de busreizen. Liften in Argentinië is relatief veilig en wordt veel gedaan, omdat er – met name in Patagonie – maar beperkt openbaar vervoer beschikbaar is.

Eindoordeel

***

Als je je werk goed plant en niet iedere dag super snel internet nodig hebt, is een aantal dagen of weken Ushuaia zo slecht nog niet 🙂

7 Comments

 • Mari de Graaf says:

  In verband met de sterk stijgende dollar en de nog harder stijgende euro ten opzichte van de argentijnse peso is Patagonia hard goedkoper aan het worden. De prijzen voor hostels en voedsel zijn ten opzichte van vorig jaar tussen de tien en twintig procent gedaald, gerekend in euro’s. Ik weet niet of hetzelfde geldt voor Tierra del Fuego.
  In Patagonia is heel goed openbaar vervoer, veel verschillende busmaatschappijen die de grote afstanden met een goed frequentie bedienen. Als je een beetje rondshopt kom je ook op redelijke prijzen.

 • Leuk om te lezen! Ik was in 2010 in Ushuaia. Grappig genoeg ben ik net mijn reisverhaal van toen aan het bewerken om donderdag online te zetten. Wij wilden destijds lastminute naar Antarctica gaan, maar de boten waren een paar dagen tevoren al vertrokken. Zaten we daar: in het toch wat treurige en lelijke Ushuaia. In de omgeving is inderdaad best wat te zien, maar als je net uit het overweldigende Patagonië komt en je mist de boot…. Het viel ons een beetje bij tegen. We zijn toen bij Kaupe gaan eten. Dat hielp! Duur, maar heeeeeerlijk! (Bovendien hadden we ons net een cruise naar Antarctica bespaard!)

  • Ineke Reus says:

   Haha Ja, als je net een paar duizend euro bespaard hebt, mag je inderdaad wel duur uit eten gaan! Ik ben na Ushuaia de rest van Patagonie door getrokken. Ook super indrukwekkend. Ben blij dat ik het zo om gedaan heb, want inderdad; na Patagonie kan ik me voorstellen dat Ushuaia kan tegenvallen.

 • Jenny says:

  Ben je vanuit het zuiden van Argentinie nog naar Antarctica geweest? Niet dat dat goedkoop is 🙂

  Ik ben zelf niet zo ver naar het zuiden getrokken. Ook vanwege het weer – ik bezocht Argentinie in de winter.

 • Lijkt me zo’n bijzondere plek om te komen! Ben je vanuit daar ook naar Antartica geweest?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Samenwerken?

Wil je met mij samenwerken? Super leuk! Stuur even een maitje naar ineke@livelikeanomad.nl en wie weet gaan wij binnenkort een samenwerking aan!

Live Like a Nomad is een handelsnaam van Ineke Reus.

Vestigingsadres Zwaagdijk 15 1681NA Zwaagdijk-Oost

KVK Nr.: 70395411

Privacybeleid