Wist je dat een standaard reisverzekering voor jou hoogstwaarschijnlijk niet voldoende is als je als Digital Nomad de wereld over wilt reizen? In deze blog vertel ik je waar je op moet letten bij het afsluiten van een goede reisverzekering als Digital Nomad én geef ik je een paar suggesties voor goede verzekeraars.

Als je als Digital Nomad de wereld over gaat,

is een standaard reisverzekering hoogstwaarschijnlijk niet toereikend.

Maximum reisduur

Hoewel je misschien zou denken dat je met een doorlopende reisverzekering het hele jaar verzekerd bent voor al je reizen, valt dit in de praktijk nog wel eens tegen. Veel doorlopende reisverzekeringen dekken een maximum reisduur van 3 of 6 maanden per jaar. Ben je van plan om in een jaar 6 maanden of langer in het buitenland te verblijven? Zoek dan naar een reisverzekering met 365 dagen dekking.

Dekking electronica

Hoewel je bagage tot enkele duizenden euro’s verzekerd kan zijn, leggen veel reisverzekeraars beperkingen op als het gaat om electronica als een laptop, telefoon en camera. Zonde als jouw net nieuwe Macbook gestolen wordt en je maar 300 euro terugkrijgt van de verzekering omdat je de kleine lettertjes niet goed gelezen hebt… Let dus naast de maximum bagagedekking altijd goed op de dekking voor electronica!

Eigen risico

Ook het eigen risico kan per verzekeraar behoorlijk verschillen. Sommige verzekeraars rekenen een eigen risico van € 150,- of zelfs meer per claim, terwijl anderen een eigen risico van slechts een paar tientjes of helemaal geen eigen risico hebben.

Werken toegestaan?

Dit is een heel belangrijk punt om op te letten als je als Digital Nomad aan de slag gaat. De meeste reisverzekeringen zijn specifiek voor vakanties. Werken op reis is niet toegestaan. Let er dus goed op dat je een reisverzekering afsluit die ook werken op reis dekt.

Zorgverzekering

Heb jij in Nederland geen recht meer op je zorgverzekering? Sluit dan ook een zorgverzekering bij je reisverzekering af. Wel zo handig als je plotseling in het ziekenhuis belandt… Heb je wel nog recht op de Nederlandse zorgverzekering maar ga je naar een land waar de ziektekosten veel hoger zijn dan in Nederland? Ook dan kan het verstandig zijn een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Let op: Je kunt voor extra ziektekosten in het buitenland ook al verzekerd zijn via het aanvullende pakket van je zorgverzekering. Check dit goed. Het zou natuurlijk zonde zijn als je dubbel betaalt…

Werelddekking of alleen dekking in Europa

Tja, misschien een open deur, maar check ook goed of de landen waar jij heen wilt gedekt zijn binnen jouw reisverzekering. De meeste verzekeringen maken onderscheid tussen Europa en de hele wereld.

Annulering

Wat als je door onvoorziene omstandigheden plotseling naar huis moet? Dekt je reisverzekering dat? Voor deze situaties kan een annuleringsverzekering handig zijn. Ook hier geldt; check goed in de voorwaarden of je vindt dat je dit echt nodig hebt. Sommige verzekeringen bieden bijvoorbeeld al standaard repatriëring bij ziekte of overlijden van eerste- en tweedegraads familieleden.

Suggesties voor reisverzekeringen

Voorbeelden van goede reisverzekeraars die met hun pakket inspelen op de behoeften van Digital Nomads zijn OOM Verzekeringen, de Globetrotterverzekering van Allianz en JOHO.

OOM Verzekeringen

Bij OOM Verzekeringen bieden ze een tijdelijk in het buitenland verzekering, waarbij je tot maximaal 2 jaar naar het buitenland mag, en een permanent naar het buitenland verzekering voor wie van plan is om langer dan 2 jaar weg te blijven. Werken is bij deze verzekeringen toegestaan. Bij beide verzekeringen kun je eenvoudig een annuleringsverzekering en een zorgverzekering met diverse dekkingsgraden en een zelf te kiezen eigen risico toevoegen, maar ook andere zaken zoals een (privé) aansprakelijkheidsverzekering en een (privé) rechtsbijstandsverzekering.

De goedkoopste tijdelijk in het buitenland verzekering, met een light ziekenkostendekking (€1000,- eigen risico) kost €29,49 per maand voor een twintiger.

Allianz Globetrotter

De Allianz Globetrotterverzekering is een van de populairste verzekeringen voor jongeren die willen gaan backpacken of als Digital Nomad de wereld over willen reizen. Je sluit de Allianz Globetrotterverzekering af voor de duur van jouw verblijf in het buitenland. Naast bagagedekking kun je ook bij Allianz je ziektekosten, ongevallen, rechtsbijstand (privé) en aansprakelijkheid (privé) meeverzekeren. Ook kun je hier verschillende niveaus van dekking kiezen. Allianz maakt bovendien onderscheid tussen wereldreizigers en reizigers die binnen Europa blijven.

In dit voorbeeld gaan we uit van een jaar in het buitenland (werelddekking), met de goedkoopste bagage en zorgverzekering, waarbij je je Nederlandse basisverzekering niet aanhoudt. Ben je 26 jaar of jonger? Dan kost deze verzekering je €362,93 voor 12 maanden (€30,24 per maand). Ben je 27 jaar of ouder? Dan is de verzekering iets duurder: €403,25 voor 12 maanden (33,60 per maand).

JOHO special ISIS verzekering

De Joho Special ISIS Verzekering is speciaal voor mensen die betaald werk, studie of een stage in het buitenland gaan doen. Je aansprakelijkheid, bagage, dekking bij gevaarlijke sporten, ongevallen, rechtsbijstand en gedeeltelijke annulering zijn standaard meeverzekerd. Optioneel kun je ook je zorgkosten meeverzekeren. Je kunt deze verzekering afsluiten voor een paar weken, tot maximaal 4 jaar. Er zijn verschillende dekkingsniveaus, waarbij de goedkoopste verzekering met werelddekking € 30,25 per maand kost.

Belangrijk: Sluit voor vertrek de juiste reisverzekering af!

Heel belangrijk bij het afsluiten van een reisverzekering, is dat je voor vertrek de juiste verzekering afsluit. Veel verzekeraars nemen je niet meer aan als klant als je eenmaal uit Nederland vertrokken bent. En als ze dit al doen, kunnen ze je vragen om de premie met terugwerkende kracht te betalen vanaf het moment dat je vanuit Nederland vertrok. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Zorg er dus voor dat je bij vertrek uit Nederland een reisverzekering afsluit met voldoende dekking (en die je eventueel eerder kunt opzeggen als je plannen toch wijzigen).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Samenwerken?

Wil je met mij samenwerken? Super leuk! Stuur even een maitje naar ineke@livelikeanomad.nl en wie weet gaan wij binnenkort een samenwerking aan!

Live Like a Nomad is een handelsnaam van Ineke Reus.

Vestigingsadres Zwaagdijk 15 1681NA Zwaagdijk-Oost

KVK Nr.: 70395411

Privacybeleid