Digital Nomads worden gehyped. De media staan vol met fantastische verhalen over Digital Nomads en meer en meer mensen kiezen voor deze hippe, vrije levensstijl. Maar soms hoor je ook een kritisch geluid over de Digital Nomad-trend. Bijvoorbeeld dat Digital Nomads de markt verzieken, doordat ze met veel te lage uurtarieven werken. Lieve Digital Nomad, doe dit alsjeblieft niet! Naast dat je hiermee de waarde van jouw eigen geleverde diensten naar beneden haalt, zitten er ook voor jou echt wel risico’s aan het vragen van een (te) laag uurtarief. Op de lange termijn heb je voornamelijk jezelf hiermee. Hoe dat zit? Dat leg ik je uit in deze blog.

Soms hoor je  een kritisch geluid over Digital Nomads.

Bijvoorbeeld dat ze met veel te lage uurtarieven werken.

Lieve Digital Nomad, doe dat alsjeblieft niet!

Veel Digital Nomads zijn beginnende zelfstandig ondernemers. En het is helemaal niet gek dat je het als beginnende zelfstandige lastig vindt om een goed uurtarief te bepalen. Als jij gewend bent om in loondienst €20,- bruto per uur te krijgen, lijkt het natuurlijk super veel als je als zelfstandige €30,- per uur kunt vragen. Helemaal als jij vanuit Chiang Mai werkt, waar jouw levenskosten ook nog eens erg laag zijn. Toch is het erg dom om zo’n laag uurtarief te vragen. Waarom? Daar zijn meerdere redenen voor.

Je geeft het signaal af dat jouw dienst minder ‘waard’ is

Hoewel prijs niet altijd iets zegt over kwaliteit, wordt dit in de regel wel zo ervaren. Dus, hoe lager jouw uurtarief, hoe sneller men aanneemt dat jij ook niet zo’n goede kwaliteit werk kunt afleveren. Tja, en dat imago wil je als ondernemer natuurlijk koste wat het kost vermijden!

Vergeet de belastingen, verzekeringen en je pensioen niet!

Bij ondernemer zijn komen meer kosten kijken dan je denkt! Zo heb je aan het einde van het jaar niet alleen de inkomstenbelasting die je nog moet betalen (die vroeger automatisch van je salaris werd ingehouden), maar je moet ook omzetbelasting betalen. Je bent als zelfstandig ondernemer ook niet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en je spaart ook niet standaard voor je pensioen. Dat moet je allemaal zelf regelen. En daar moet je dus wel geld voor over houden. Natuurlijk, je kunt echt wel een paar maanden zonder pensioenopbouw. Maar als jij van plan bent om deze levensstijl langdurig voort te zetten, is het wel verstandig hier ook over na te denken!

Je zal ook echt wel eens een mindere maand hebben

Als zelfstandig ondernemer heb je misschien de ene maand heel veel werk, terwijl je de volgende maand helemaal geen facturen kunt versturen. En wat als je klanten te laat betalen? Je zult toch eten moeten kopen en huur of je hostel moeten betalen. Zorg dus voor een financiële buffer, zodat jij nooit met honger naar bed hoeft. Dit doe je natuurlijk door een uurtarief te vragen wat niet alleen jouw dagelijkse kosten dekt, maar waarmee je ook in de mindere maanden kunt overleven.

Terug in Nederland moet je uurtarief drastisch omhoog

Als jij terug bent in Nederland en jouw bedrijf voort wilt zetten ga je het met een te laag uurtarief ook niet redden. De kosten zijn hier hoger en je wilt natuurlijk ook in Nederland op eigen benen kunnen staan. Logisch, maar jouw vaste opdrachtgevers zullen een prijsstijging van 100% niet klakkeloos accepteren.

Je verziekt de markt

Als er te veel Nomads zijn die een laag uurtarief vragen, zet je hiermee de markt op scherp. Want waarom kun jij je diensten voor €30,- per uur leveren terwijl een ander hetzelfde voor €60,- kan? Je verwent opdrachtgevers, die vervolgens altijd voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Hiermee breng je dus eigenlijk jouw hele beroepssector een beetje in gevaar, want ook jij kunt straks misschien niet meer voor een kostendekkend tarief aan de slag.

Dus lieve Digital Nomad, vraag alsjeblieft een marktconform uurtarief. Doe het voor jezelf én voor je concullega’s.

7 Comments

 • Helemaal mee eens! Er zijn zo veel content creators en fotograferen die lage tarieven of gewoon niks rekenen. Weet wat je waard bent….

  Ik werk naast mijn blog in loondienst, ondanks dat reken ik gewoon een marktconform tarief.

 • Eva says:

  Wat een goed artikel! Ik vind het altijd zo ‘dom’, of eigenlijk gewoon jammer, als mensen niet vragen wat ze waard zijn. De klanten profiteren er dan van én je kunt geen kwaliteit leveren voor een te lage prijs. Of nou ja, het kan wel, maar daar heb je dan de tijd niet voor.

 • Johan says:

  Dan huur ik wel een digital nomad uit Roemenie voor 10 euro per uur. En geen ‘digital nomad’ die in lage lonen landen als een Koning wil leven. Als je een echte nomad bent is er geen omzetbelasting en inkomstenbelasting.

  • Ineke Reus says:

   Het is vrij moeilijk om bij overheden uit het ‘systeem’ te komen. Hoe een nomad je ook bent. Dus die belastingen, daar zit je toch echt vrij snel aan vast, ongeacht in welk land je belastingplichtig bent. Het is natuurlijk je eigen goed recht om een nomad uit Roemenië voor 10 euro per uur in te huren. Maar levert die persoon ook de kwaliteit die jij wilt hebben? Als je dat vindt heb je als opdrachtgever mazzel! Veel bedrijven gaan hier echter niet mee akkoord, omdat ze een voor hun eigen administratie alleen facturen wit uit kunnen/willen betalen, en dus alleen met echte bedrijven/zzp’ers willen werken.

   • Johan says:

    Ik denk dat je een beetje in een droomwereld leeft met die uur tarieven. Als je niet hele specialistische kennis hebt mag je blij zijn met 10 euro per uur. En daar huur je in vele landen ook goed geschoold personeel voor, bijvoorbeeld in Roemenië, Hongarije, India, Azie, latijns Amerika. Niet voor niets verplaatsen Nederlandse bedrijven callcenters naar landen waar je voor 7,50 euro aan de slag kan. Nagenoeg alle producten worden tegenwoordig in China geproduceerd, is ook niets mis mee. Nu zeg jij dat het zwartwerkers zijn, dat is alweer een foute aanname met negatieve klank. In sommige landen betaal je gewoon geen belasting. Dat zullen die NL bedrijven ook vanzelf wel doorkrijgen. Je bent een digital nomad, je moet concurreren met de hele wereld. Als jij een Nederlands loon weet te verdienen ben je spekkoper. Ik zou lekker onder die prijzen gaan zitten, als je een beetje creatief bent betaal je toch geen belasting en met 10 euro per uur kun je in veel landen lekker leven.

    • Ineke Reus says:

     Oh daar valt absoluut iets voor te zeggen. Als je de rest van je leven in goedkopere landen wilt doorbrengen, kun je dat zo inrichten en volhouden. Ik denk alleen dat voor het gros van de Digital Nomads dit een leuk avontuur van een aantal jaar is, waarna ze uiteindelijk weer terug willen naar een vaste basis. En dan is het natuurlijk niet handig om geen rekening te houden met dit soort kosten. Overigens leven ook niet alle Digital Nomads in goedkope landen, je kunt daarmee dus ook niet alle DN’s over een kam scheren 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Samenwerken?

Wil je met mij samenwerken? Super leuk! Stuur even een maitje naar ineke@livelikeanomad.nl en wie weet gaan wij binnenkort een samenwerking aan!

Live Like a Nomad is een handelsnaam van Ineke Reus.

Vestigingsadres Zwaagdijk 15 1681NA Zwaagdijk-Oost

KVK Nr.: 70395411

Privacybeleid