Ieder heeft natuurlijk zijn eigen ding, maar als je mij vraagt wat ik vroeger de aller leukste vakantie vond, was het de roadtrip door Europa. Daar is mijn liefde voor het reizen in een busje/camper dan denk ik ook begonnen. Het idee dat je je thuis met je meeneemt vind ik heerlijk. Het geeft zoveel vrijheid.

Het idee dat je je thuis met je meeneemt vind ik heerlijk.

Het geeft zoveel vrijheid.

Een nomadisch bestaan met een busje

Inmiddels ben ik al een jaar digital nomad en heb ik 36 landen mogen zien. Veelal deed ik dit met mijn eigen busje die ik op amateuristische wijze heb omgebouwd tot minivan. Ik reis dus al een jaar rond en deed dat met name in Oost Europa. Voor het nomadische bestaan vind ik dat het reizen in een busje ook het beste aansluit. Als digital nomad heb ik namelijk geen ‘huis of appartement’ in Nederland. Als je me vraagt of ik me dan wel ergens thuis voel, is mijn busje eigenlijk het antwoord.

Hoe ik geld verdien terwijl ik reis

Mijn geld verdien ik met online marketing van achter mijn laptop. Deze manier van inkomsten had ik voordat ik begon met reizen al opgepakt. Ik nam contact op met wat mensen uit een voor mij interessante branche en vroeg of ik voor hen wat marketingwerkzaamheden kon doen. Wonder bij wonder pakte dit goed uit en kon ik aan de slag. Toen kwam ik er eigenlijk pas achter dat geld verdienen in Nederland zonder in Nederland te zijn, best goed mogelijk was. Het was dan ook vooral een kwestie van gewoon eventjes doen.

De tofste plek om met een busje rond te reizen

De leukste plek om met een busje rond te reizen tot nu toe vind ik Bosnië. Het zal je wellicht verbazen, maar de natuur daar is prachtig. Het is erg bergachtig en op veel plekken lijkt het alsof ik de eerste ben die er komt. Het is dan ook niet bepaald het meest toeristische land en misschien spreekt dat me nog wel het meeste aan. Op die manier kun je makkelijk in écht contact komen met de mensen die daar leven (het toverdrankje: Rakija). 

Hoe ik om ga met eenzaamheid

Af en toe reist er iemand mee met mijn busje. Maar meestal ben ik alleen. Mijn Nederlandse contacten hebben namelijk wel ‘gewoon’ werk en een beperkt aantal vakantiedagen. Nou moet ik ook zeggen dat ik het zelf niet heel erg vind om alleen te zijn. Ik kan me voorstellen dat dit voor meer digital nomads het geval is. Veelal zul je toch alleen de wereld over reizen en daar heb ik op een bepaalde manier vrede mee. Het biedt ook de meeste kansen om op de plek zelf weer nieuwe mensen te ontmoeten. De contacten die ik heb zijn daardoor vaak wel kort, maar zeker ook krachtig.

Twee tips die ik graag mee geef aan mensen die digital nomad willen worden

Allereerst, kijk goed wat bij je past wanneer je zoekt naar een manier van inkomen. Het is niet heel logisch om alleen iets online te doen zodat je kunt reizen. Het is logischer wanneer je met jouw passie online geld weet te verdienen en dan gaat reizen. Wanneer je iets vanuit je passie doet, houd je het simpelweg het makkelijkst vol en ben je bereid een stapje extra te zetten. Dat is iets wat je als digital nomad nodig gaat hebben.

Een ander iets wat ik leuk vind om te adviseren is, kijk eens of het reizen in een busje je wat lijkt. Voor mijzelf is dat namelijk de oplossing tegen het gebrek aan een thuisgevoel. Zo heb je altijd je waardevolle spullen bij de hand en een plek om jezelf terug te trekken. Tevens is een busje ook zoiets dat je volledig eigen kunt maken. Zo laat ik de mensen die ik onderweg ontmoet er met permanente stift een boodschap op schrijven. Erg leuk!

Mick van Zadelhoff

Mick van Zadelhoff

Mick is 23 jaar en reist met zijn busje de wereld over als digital nomad. Op zijn platform De Moderne Nomaden vertelt hij over zijn avonturen.

Samenwerken?

Wil je met mij samenwerken? Super leuk! Stuur even een maitje naar ineke@livelikeanomad.nl en wie weet gaan wij binnenkort een samenwerking aan!

Live Like a Nomad is een handelsnaam van Ineke Reus.

Vestigingsadres Zwaagdijk 15 1681NA Zwaagdijk-Oost

KVK Nr.: 70395411

Privacybeleid