Wat hebben Zuid Amerika en Italië met elkaar gemeen? De latino lifestyle natuurlijk! Nadat ik een jaar in Latijns Amerika heb gereisd, gewoond en gewerkt, besloot ik om deze zomer Zuid Europa aan te doen. Mijn eerste stop in Zuid Europa: Italië. Hier kwam ik erachter dat er bijzonder veel overeenkomsten zijn tussen de latino’s in Zuid Amerika en de latino’s in Italië. Toch heeft Italië bij ons Nederlanders een veel veiliger imago dan Latijns Amerika heeft. Is dat wel helemaal terecht?

Op zich is het natuurlijk niet heel gek dat er overeenkomsten zijn in de cultuur tussen Italië en Latijns Amerika. De Zuid Europeanen (Met name Spanjaarden en Portugezen, en in mindere mate ook Italianen) hebben door de kolonisering van Zuid Amerika én een grote migratiegolf in het begin van de twintigste eeuw een grote stempel op de cultuur in het continent gedrukt. Dat heeft zo z’n charme, maar diezelfde cultuur heeft het continent ook veel problemen bezorgd. Wat zijn nu de grootste overeenkomsten die ik gezien heb?

Er zijn bijzonder veel overeenkomsten tussen de Latino’s in Latijns Amerika en in Italië.

Wat zijn de grootste overeenkomsten die ik gezien heb?

Ik moet toegeven; ik ben pas 2 weken in Italië en heb bij lange na het hele land nog niet gezien. Wel denk ik dat ik er al lang genoeg zit om een goede eerste indruk te krijgen. Mijn eerste indruk baseert zich echter alleen op de steden / regio’s die ik bezocht heb: Rome, Florence en Napels / Ercolano / de Amalfikust. Om de vergelijking Latino v.s. Latino helemaal compleet te maken, reisde ik met twee Argentijnen. Verbazingwekkend hoe sommige dingen die voor hen normaal zijn en voor mij als Nederlandse veel minder, ook in de Italiaanse cultuur volledig thuishoren.

Flirterige latino’s

Latino’s hebben het imago echte flirts te zijn. En dat imago maken ze helemaal waar! Zowel in Zuid Amerika als in Italië. In beide landen is het heel normaal om vrouwen op straat na te roepen. Jong en oud doet dit. Voel je hierdoor vooral niet opgelaten! Mannen doen dit zonder bijbedoelingen, maar alleen om jouw dag een beetje mooier te maken. Zie het als een cadeautje.

Een ander Latino iets is dat mannen geen angst hebben om een blauwtje te lopen. Nee heb je, ja kun je krijgen. Zie je er leuk uit? Verbaas je er dan niet over als je binnen no-time op date gevraagd wordt. En zolang ze geen duidelijke ‘Nee’ gehoord hebben, zullen ze blijven proberen. Want… De aanhouder wint, toch? Typisch Latino!

Relaxte levensstijl

De latino levensstijl staat natuurlijk bekend om zijn relaxte vibe. Het tegenovergestelde van hoe wij in Nederland zijn. En ja, die relaxte vibe is er inderdaad! Zowel in Zuid Amerika als in Italië. Zo rijden bussen in Zuid Amerika nooit op tijd. Of er is niet eens een dienstregeling; je moet gewoon wachten en ziet wel wanneer de bus komt. In Italië werkt men wél met een dienstregeling. Het blijft tenslotte een Europees land, hė! Maar of de metro’s en bussen zich eraan houden? Nee, dat kun je dan weer niet altijd verwachten.

Roekeloos rijgedrag

Hoeveel auto’s heb jij in Italië gezien zonder deuken of krassen? Waarschijnlijk erg weinig. Italianen zijn niet de beste autorijders. Op smalle kronkelweggetjes zullen ze écht geen gas terug nemen. Je tegenligger van de weg afdrukken een rotspartij in? Geen probleem in Italië. Een ding is zeker: Veilig autorijden kunnen Italianen niet.

Zuid Amerikanen helaas ook niet. Ik heb in genoeg auto’s, taxi’s en bussen in Zuid Amerika gezeten om te kunnen concluderen dat Zuid Amerikanen het niet zo nauw nemen met veiligheid op de weg. En ook de gloednieuwe auto die we in de Amalfikust gehuurd hadden, kwam niet zonder schade terug bij het verhuurbedrijf. Gelukkig deden we het nog altijd beter dan een paar andere Argentijnen die we tegenkwamen; zij reden hun BMW huurauto volledig total loss.

Wat je overigens wél in Italië kunt doen, en in Zuid Amerika veel minder, is veilig de weg oversteken. Italianen hebben wel het fatsoen om te wachten voor voetgangers. In Zuid Amerika daarentegen heb je als voetganger geen enkel recht. Zelfs niet bij een zebrapad.

Corruptie

Je kunt zeggen dat er in ieder land wel (een vorm van) corruptie is, maar Zuid Amerika heeft natuurlijk wel het imago een corrupt continent te zijn. En jammergenoeg is dat imago terecht. De tijden van Pablo Escobar in Colombia zijn dan wel over, en Zuid Amerika is in de afgelopen 20 jaar al heel veel veranderd, toch zijn de landen in het continent nog niet waar ze zouden moeten en willen staan qua corruptie en veiligheid. Als toerist zul je hier weinig van merken. Als inwoner des te meer. Als je maar de juiste mensen kent en/of voldoende geld hebt, krijg je dingen voor elkaar. Ongeacht of ze legaal zijn of niet. Corruptie bepaalt ook voor een groot deel de politieke agenda in de Zuid Amerikaanse landen. 

Ook Italië heeft een bewogen geschiedenis vol corruptie. De Italiaanse maffia heeft de geschiedenis van het land voor een groot deel bepaald en is nog altijd actief. Met name in het Zuiden van Italië: Rond Napels, in Calabrië en op Sardinië. De maffia heeft een flinke vinger in de pap bij Italiaanse bedrijven én in de Italiaanse politiek. Napels en omliggende plaatsen zijn met name door deze maffia-aanwezigheid erg smerig en vervallen. Overal ligt afval. Waarom? Omdat de afvalverwerking in Napels in handen is van de maffia. Zij dumpen hier niet alleen het afval uit Napels en omgeving, maar ook uit andere regio’s van Italië. Dit kan allemaal niet verwerkt worden, dus blijft het afval op straat liggen.

Vervallen gebouwen

Italië kent een rijke historie en heeft ongelooflijk veel monumenten. Prachtig, of oude troep? Dat is aan jou om te bepalen. Naast alle monumenten zijn de ‘normale’ gebouwen in Italië ook vaak een beetje oud en vervallen. De straten in Rome en Florence lijken wel erg op de buurten Constitución en San Telmo in Buenos Aires. Alleen… In Rome en Florence vinden we dit mooi en authentiek. In Buenos Aires vindt men dit maar oud en vervallen. Constitución is zelfs een buurt waar je liever ’s avonds niet gezien wordt.

Economische problemen

Mede door de corruptie, hebben zowel Latijns Amerika als Italië enorm veel economische problemen. Zo heeft Argentinië een inflatie van zo’n 25% per jaar (wat gelukkig al veel minder is dan in 2016, toen was het namelijk 41%!). Bizar niet? De prijzen in Argentinië stijgen dan ook iedere maand. De lonen stijgen helaas niet elke maand, maar slechts 2x per jaar. Hierdoor hebben  veel Argentijnen aan het einde van het half jaar best veel moeite om rond te komen. Argentinië is niet het enige land in Zuid Amerika met economische problemen. Ook Brazilië kampt met de grootste economische crisis in haar geschiedenis. En vergeet Venezuela niet! Dit land heeft het economisch momenteel zo zwaar te stellen dat de inwoners in hun eigen land geen kwaliteit van leven meer hebben en veelal hun heil elders zoeken.

Zo erg is het in Italië gelukkig niet, maar ook Italië staat er economisch niet heel florisant voor. Het land heeft een staatsschuld van €2.200,-. Dit is de op twee na grootste staatsschuld ter wereld. Als de economie in Italië nu eens zou groeien… Dat is helaas veel te beperkt het geval.

Slecht Engels spreken

In Zuid Amerika ga je er niet per definitie vanuit dat je je met Engels overal kunt redden. Buiten de grote steden is het echt makkelijk als je een woordje Spaans kunnen praten. In de grote steden, kun je je echter verrassend goed redden met Engels! 

In Italië dacht ik dat ik mij met Engels en/of Spaans overal wel verstaanbaar zou kunnen maken. Het is tenslotte een Europees land, met goede opleidingsmogelijkheden. Nou, dat zag ik dus verkeerd! Het merendeel van de Italianen spreekt bijzonder slecht Engels. Zelfs in toeristische gebieden viel het Engels van de Italianen mij erg tegen.

First world v.s. Third world

In Zuid Amerika heb ik regelmatig te horen gekregen: “Ja, maar jij komt uit de ‘first world’, dit is ‘third world’, dat is heel anders!” Nu ben ik het er absoluut mee eens dat wij als Nederlanders uit de ‘first world’ komen. Dingen zijn bij ons nu eenmaal super goed geregeld en ons Europese paspoort opent deuren die voor veel anderen gesloten blijven. Italië heeft net zo goed het imago een ‘first world-land’ te zijn. En ondanks de problemen van het land is dit ook zeker waar. Zuid Amerika daarentegen, zou ik nooit van mijn leven ‘third world’ noemen. Heel veel dingen zijn in Zuid Amerika namelijk best wel vergelijkbaar met Europa. Natuurlijk, sommige dingen zijn wat minder ontwikkeld, en als je uit een arme familie van bijvoorbeeld het platteland van Peru komt, heb zeker niet dezelfde kansen als wij Europeanen hebben. Maar aan de andere kant, sommige dingen zijn minstens net zo goed of soms zelfs meer ‘first world’ geregeld dan in Europa. Zo heb je in Colombia en Argentinië wifi op alle pleinen, in alle parken en in bushaltes en metrostations. En winkelcentra zijn veel groter, luxer en westerser dan wij in Europa hebben. Hetgeen wat maakt dat Zuid Amerika (nog) niet op gelijk niveau met Europa staat, zijn de politieke betrekkingen, economische situatie en sociale ongelijkheid in het hele continent. Maar we hebben juist net geconcludeerd dat die economische situatie en corruptie ook in het ‘first world’-Italië niet fantastisch zijn. Misschien moeten we het continent een kans geven en het een ‘casi-first world’ continent noemen? Wellicht geeft dat het continent net de boost die het nodig heeft om zich nog verder te ontwikkelen.

16 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Samenwerken?

Wil je met mij samenwerken? Super leuk! Stuur even een maitje naar ineke@livelikeanomad.nl en wie weet gaan wij binnenkort een samenwerking aan!

Live Like a Nomad is een handelsnaam van Ineke Reus.

Vestigingsadres Zwaagdijk 15 1681NA Zwaagdijk-Oost

KVK Nr.: 70395411

Privacybeleid