Je baan opzeggen, je huis verkopen of de huur stop zetten, alles achter je laten en op reis gaan. Leven als Digital Nomad. Hoe moeilijk of makkelijk is dat? Meer en meer mensen doen het. Is het dan echt zo gemakkelijk als het lijkt?

Of het starten met een leven als Digital Nomad gemakkelijk of juist heel moeilijk is, hangt helemaal van jezelf af. Van je eigen binding met jouw huis, familie, huisdieren, vrienden, collega’s… Met je drang naar avontuur. En van je verwachtingen van het leven als Digital Nomad. Want nee, een leven als Digital Nomad is geen fulltime vakantie. Het is wel een levensstijl vol vrijheid. Maar die vrijheid moet je ook aankunnen en hier voor jezelf een weg in vinden die goed bij jou past.

Is het Digital Nomad leven dan echt zo gemakkelijk als het lijkt?

Dat hangt helemaal van jezelf af.

Deze 5 stappen helpen je in ieder geval op weg.

Stap 1. Alles achter je laten

Stap 1 van de Digital Nomad lifestyle is om je oude leven voor een groot deel achter je te laten. Dag huis, dag baan, dag poes of hond, dag familie en vrienden. Dit is de grootste en moeilijkste stap. Want wie verbrandt er nou al z’n scherpen achter zich? Je geeft letterlijk alles op wat je had. Dat klopt. Maar ik heb het gedaan. En samen met mij zijn er duizenden anderen die het ook deden. Dus als het mij en al die anderen lukte, dan kun jij het ook.

Stap 2. Wat ga je doen?

Wat ga je doen als Digital Nomad? Dit is niet alleen de vraag waar je naartoe op reis gaat, maar ook hoe jij je geld gaat verdienen. Ga je op zoek naar een baan in loondienst, die je locatie-onafhankelijk kunt uitvoeren? Of word je zelfstandig ondernemer? Regel dan voor vertrek uit Nederland je KvK inschrijving.

Stap 3. Op pad!

Het leven als Digital Nomad verschilt erg van dat van traditionele reizigers. Je hebt echt niet elke dag tijd om toeristische dingen te doen! En verwacht dus ook niet dat je net zo snel kunt reizen als backpackers. Dan raak je oververmoeid en zit je binnen no-time teleurgesteld in Nederland. Je kunt het leven van een Digital Nomad beter vergelijken met een expat-levensstijl, waarbij je je voor een langere periode (enkele weken of maanden) ergens vestigt en dit afwisselt met periodes waarin je meer reist en minder werkt.

Stap 4. Aan het (net)werken!

Je kunt natuurlijk vanuit je hostel, Airbnb of vanuit dat hangmatje op het strand werken. Maar dat werkt gewoon niet zo fijn. Plus… het ontmoeten van andere freelancers (Nomad of local) is ook erg lastig. Handiger is om te werken vanuit een Co-working, koffiebarretje of om in een co-living te verblijven. En om nieuwe contacten op te doen kun je actief op zoek naar netwerkborrels, borrels van de Nederlandse vereniging van de locatie waar jij op dat moment bent en meetings van de locale nomad-community. Er is altijd wel ergens iets te doen, maar je moet er wel zelf naar zoeken!

Stap 5. Terug naar huis?

Nadat je een aantal maanden, of misschien zelfs jaren als Digital Nomad geleefd hebt, durf ik te wedden dat je het thuisfront gaat missen. Plan daarom af en toe een reisje naar Nederland in om je familie en vrienden weer te zien. Zeker weten dat het de weken dat je in Nederland bent super gezellig is om hier weer te zijn?!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Samenwerken?

Wil je met mij samenwerken? Super leuk! Stuur even een maitje naar ineke@livelikeanomad.nl en wie weet gaan wij binnenkort een samenwerking aan!

Live Like a Nomad is een handelsnaam van Ineke Reus.

Vestigingsadres Zwaagdijk 15 1681NA Zwaagdijk-Oost

KVK Nr.: 70395411

Privacybeleid