Als je veel reist, heb je te maken met heel veel verschillende munteenheden. Moeilijk? Welnee! Gewoon overal betalen met je pinpas of credit card. Kind kan de was doen. Maar wist je dat banken een koersopslag rekenen voor iedere transactie buiten de Eurozone? Deze koersopslag verschilt per bank. Als je veel met verschillende munteenheden te maken hebt, loont het daarom om goed te kijken naar welke bank de beste voorwaarden biedt voor betalen buiten de Eurozone. In deze blog deel ik 2 banken die favoriet zijn bij Digital Nomads.

Wist je dat banken een koersopslag rekenen voor iedere transactie buiten de Eurozone?

Het loont om uit te zoeken welke bank de beste voorwaarden biedt.

Hoe zit het nu precies met die koersopslag?

Bij iedere transactie buiten de Eurozone rekent je bank een koersopslag. Dit is een percentage van het aankoopbedrag, wat je extra betaalt aan de bank omdat je in een andere valuta betaalt. Dit percentage is voor betalingen met credit cards vaak 2% en voor betalingen met debit cards (pinpas) loopt dit bij Nederlandse banken uiteen van 0,5% tot 1,2% per betaling. Er zijn ook banken, zoals ASN, Regio Bank en SNS, die een vast bedrag van €0,15 per betaling rekenen. ABN Amro is helemaal duur. Zij rekenen een koersopslag van 1,2% en daar bovenop €0,15 per transactie. Deze bedragen lijken misschien klein, maar reken maar eens uit hoeveel je betaalt aan koersopslag als je over een heel jaar 5 transacties per dag doet.

Wat zijn de beste banken voor Digital Nomads?

De 2 meest populaire banken voor Digital Nomads zijn N26 en Revolut. Deze twee partijen rekenen een veel lagere koersopslag dan traditionele banken, geld opnemen in het buitenland is ook veel goedkoper en als klap op de vuurpijl zijn zowel de rekening als de creditcard die je bij je bankrekening krijgt helemaal gratis. Ikzelf heb bij zowel N26 als Revolut een rekening (want hé, het is toch gratis!).

N26

Het Duitse N26 begint een steeds grotere speler te worden op de internationale bankenmarkt. Deze online bank is geheel gericht op jongeren en behoorlijk nomad-vriendelijk, met haar lage(re) koersopslag voor geldopnames en gratis betalingen buiten de eurozone. De transparante Mastercard creditcard (debit) is helemaal gratis, net zoals een zakelijke rekening. Internationale banktransfers gaan eenvoudig met de Transferwise integratie. En nee, je hoeft niet in Duitsland te wonen om bij N26 een rekening te openen. Ook als je een Nederlands adres hebt, ben je welkom. Hoewel N26 alleen online opereert, is het wel een echte bank. Je krijgt dus een (Duits) IBAN nummer en je geld valt onder de Europese bankgarantie. Wat ik persoonlijk erg fijn vind aan N26 is dat de app super gebruiksvriendelijk is en de klantenservice goed, snel en persoonlijk is.

Revolut

Revolut noemt zichzelf ‘better than your bank’. Waarom? Omdat deze online speler niet alleen een gratis Visa creditcard (debit) verleent, maar ook geen koersopslag hanteert voor uitgaven buiten de eurozone. Je kunt dus letterlijk ‘fee free’ aankopen doen. Daarnaast kun je bij Revolut naast een fysieke creditcard ook digitale creditcards aanmaken. Bij Revolut krijg je een (Brits) IBAN nummer.

Nadelen

Een belangrijk nadeel van bovenstaande banken, is dat beide creditcards prepaid creditcards zijn. Als je een borg moet betalen, zoals bij het huren van een auto, wordt dit niet altijd geaccepteerd. En je aankopen vallen niet onder de aankoopgarantie die je bij een gewone creditcard hebt. Verder kun je met deze buitenlandse rekeningen niet via iDeal betalen. Ikzelf heb daarom naast deze twee rekeningen ook nog gewoon mijn Nederlandse bankrekeningen, die ik in de Eurozone veel gebruik.

Ineke Reus

Ineke Reus

Hoi! Ik ben Ineke en ik ben de oprichter van Live Like a Nomad en ambassadeur van de Digital Nomad lifestyle. Begin 2017 besloot ik drie maanden te gaan backpacken. In werkelijkheid liep het iets anders. Drie maanden was veel te kort. Inmiddels ben ik nog altijd op reis en veranderd van backpacker naar reiziger naar digital nomad. Een super leuke levensstijl, die ik iedereen kan aanraden! Naast deze website ben ik ook eigenaar van Build That Brand, waarmee ik als brand coach ondernemers help hun merk- en marketingstrategie helder te krijgen. Meer info: www.buildthatbrand.nl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Samenwerken?

Wil je met mij samenwerken? Super leuk! Stuur even een maitje naar ineke@livelikeanomad.nl en wie weet gaan wij binnenkort een samenwerking aan!

Live Like a Nomad is een handelsnaam van Ineke Reus.

Vestigingsadres Zwaagdijk 15 1681NA Zwaagdijk-Oost

KVK Nr.: 70395411

Privacybeleid